tisdag, december 22, 2009

mtv-generationen.

idag gästbloggar jag på den fina bloggen med alla klänningarna. när jag skrev texten om klänningen och skrev om videon som var fröet till längtan efter den klänningen så började jag tänka på videos och mtv.
jag har aldrig lyssnat på radio, inte på musikradio, bara p1 som skvalat i bakgrunden och som pappa satt på i alla rum, så om man stängde av radion i köket så ekade samma program ifrån vardagsrummet, övervåningen och källaren. pappa gillar inte när det är för tyst.
men iallafall. jag har aldrig lyssnat på musikradio. jag gjorde några tappra försök med nrj och power hit radio, mest för att isabella vann konsertbiljetter och tevespelskonsoller på löpande band under en period i mellanstadiet. men nej, det var inte min grej. mitt intresse för musik kom istället till mig i visuell form. via mtv och voxpop.
jag kan se en övergång.
när jag verkligen började titta på mtv. hela min barndom utspelade sig söndagskvällarna på ungefär samma sätt. vi kom hem från landet, åt kyckling i lergryta som pappa hade lagat (hans ena pradrätt. falukorv i micor var den andra) och badade badkar, tvättade håret med barnängens schampo, sen klippte pappa våra tånaglar och topsade våra öron. och så parkerade vi oss i badrockarna framför ett med naturen. har extremt tydliga minnen av att vara badkarsvarm instoppad i sträv frotté och lukten av barnängens schampo med arne wieses röst som soundtrack.
men iallafall. den barndomen slutade när vi istället för ett med naturen valde att titta på european top 20. då valde vi själva och slutade bada badkar, behövde inte längre få öronen topsade och kunde klippa våra egna tånaglar. frottén och schampot finns kvar, men istället kollar vi på mtv som räknar ner de tjugo populäraste låtarna i europa denna vecka. flera veckor i rad vill jag minnas att dont speak toppade listan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar